8 Haziran 2012 Cuma

Baby Booties - Bebek Patiği Açıklaması - 1


Baby Booties - Bebek Patiği Açıklaması - 1

Patiğin yapılışını en ince detayına kadar açıkladım. Kesinlikle çok kolay yapılan bir patik. Ben bu modelden
çok defalar değişik renk kombinasyonlarıyla örüp yakınlarıma hediye ettim. Şimdiden kolay gelsin..

Öncelikle ipimize göre şiş belirliyoruz. ben patiğimi 3 numaralı şiş ile ördüm. 3 numara şiş ile ördüğüm için ilmek sayımı 41 olarak belirledim. Ama 3,5 numara şiş ile örmem gerekseydi 37 ilmekle başlayacaktım. Seçim sizin.

Patiğin taban kısmı:
* Patik tabanımızın ilmek arttırma şablonunu 41 ilmeğe göre aşağıdaki şekilde tasarlıyoruz.
      1 + 19 + 1 + 19 + 1  =  41
* 41 ilmek atıp ilk sırayı düz örgü yapıyoruz. Patiğin taban kısmını tamamlayıncaya kadar tüm gidişleri ve dönüşleri düz örgü örmeliyiz. Gidiş ve dönüşü düz ördüğümüzde haroşe örgü oluşmuş oluyor.
* İlk sırayı düz ördükten sonra tabanın burun ve topuk kısmının kavisli şeklini oluşturmak için arttırmalara başlayacağız.
* 1. ilmeği (kenar ilmeğini) örmeden şişe alıyoruz, sonra ipi şişe dolayarak bir ilmek arttırıyoruz. Sonraki 19 ilmeği düz örüyoruz. Sonra ipi yine şişe dolayarak ikinci arttırmayı yapıyoruz. Sonra 1 ilmeği düz örüyoruz. Sonra ipi şişe dolayarak üçüncü arttırmayı yapıyoruz. Sonraki 19 ilmeği düz örüyoruz. Sonra ipi şişe dolayarak bu sıradaki dördüncü ve son arttırmayı yapıyoruz. Kalan son ilmeği de düz örüyoruz. Sonuç olarak ilk gidişteki arttırmaları yaptıktan sonra şişteki ilmeklerimiz aşağıdaki şekilde oluşmuş oldu.
     1(Kİ)+O+19+O+1+O+19+O+1(Kİ)  =  45 ilmek
* Dönüşleri hep düz örgü yapıyoruz.
* Sonraki gidişte kenar ilmeğini (Kİ) şişe alıyoruz. Sonraki 1 ilmeği örüyoruz. Sonra ipi şişe dolayarak ilmek arttırıyoruz. Sonraki 19 ilmeği düz örüyoruz. Sonra ipi şişe dolayarak ikinci ilmek arttırmayı yapıyoruz. Sonraki 3 ilmeği düz örüyoruz. Sonra ipi şişe dolayarak üçüncü ilmek arttırmayı yapıyoruz. Sonra 19 ilmeği düz örüyoruz. Dördüncü ilmek arttırmayı yapıyoruz. Sonraki kalan 2 ilmeği de düz örüp bu sırayı da tamamlıyoruz.
* Dönüşleri düz örgü yapıyoruz.
ilk sıradaki 19 ilmekler hep sabit kalacak şekilde arttırmalarımızı yapmaya devam ediyoruz.

ilk gidişin sonunda                1(Kİ)+O+19+O+1+O+19+O+1(Kİ)  =  45 
ikinci gidişin sonunda        1(Kİ)+1+O+19+O+3+O+19+O+1+1(Ki)  = 49
üçüncü gidişin sonunda     1(Kİ)+2+O+19+O+5+O+19+O+2+1(Kİ)  = 51
dördüncü gidişin sonunda  1(Kİ)+3+O+19+O+7+O+19+O+3+1(Kİ)  = 55
beşinci gidişin sonunda    1(Kİ)+4+O+19+O+9+O+19+O+4+1(Kİ)  = 61

* Dönüşleri düz örgü yapıyoruz.
Sonuç olarak örgümüzün şişten çıkmış hali aşağıdaki şekle benzemiş olmalı.


Patiğin Gövde Kısmı:
* Şimdiye kadar tabanımızı örmüş olduk. Sıra patiğimizin gövdesine geldi. Gövde kısmında selanik örgü yaparak devam edeceğiz.  (Selanik örgü tekniği için tıklayınız)
* Gövde kısmında toplam (selanik örgü) 7 defa gidiş, 7 defa da dönüş yaparak patiğin gövde kısmını tamamlıyoruz.

 Patiğin üst kısmına geçtik. 
* Belirlediğimiz ikinci renk ipliğimizi bağlayıp örgümüze devam ediyoruz. Gidişi düz örgü, dönüşü de düz örgü yapıyoruz. Böylece ön yüzde bir sıra haroşe örgü oluşmuş olacak.
* Kenar ilmeğini şişe aldıktan sonra sıradaki 23 ilmeği düz örüp sonraki iki ilmeğin ikisini birden örüyoruz. Böylelikle bir tane kesme işlemi yapmış olduk.
* Sıradaki 9 ilmeği düz örüyoruz.
* Sonraki iki ilmeğin ikisini birden (yönünü düzeltmek için ikinci ilmeği ilk ilmeğin önüne geçirerek kesme işlemi yapalım) örüyoruz. Geri kalan ilmekleri şimdilik örmüyoruz ve elimizdeki şişleri değiştiriyoruz. Örme işlemine dönüş yaparak devam ediyoruz.
* Kenar ilmeğini her zaman için şişe alıyoruz. Sıradaki 9 ilmeği ters örgü yapıyoruz. (Patiğin üst kısmı yüzünden bakıldığında düz örgü görülecek.)
* Sonraki iki ilmeği birden ters örerek kesme işlemi yapıyoruz.
* Şişleri tekrar değiştirip ortadaki 9 ilmek sabit kalmak şartıyla gidişin sonunda ve dönüşün sonunda kesme işlemine devam ediyoruz. Toplamda 11 sıra boyunca sağda ve solda kesme yapmak üzere toplamda 22 ilmek kesilmiş olacak. böylelikle patiğin üst kısmı tamamlanmış olacak.
*  Son kesme işlemi son gidişin sonunda yapılacak ve diğer şişte kalan 13 ilmek ile sonuncu kenar ilmeği düz örülerek patiğin burun kısmı tamamlanmış olacak.
* Kesmeye başlamadan önce şişimizde toplam 61 ilmek vardı. Burun kısmı yapılırken toplam 22 ilmek kesildi. Sonuçta şişte 39 ilmek kalmış olmalı..  1+13+1+9+1+13+1 = 39
* Burun kısmından sonraki dönüşü ters örgü yapalım.

Patiğin Bilek Kısmı:
* Patiğin bilek kısmına geçiyoruz. Aynı iple bu sefer yarım selanik örgü yaparak bilek kısmını tamamlayacağız. (Yarım selanik örgü açıklaması için tıklayınız.) 

* Patiğin bilek kısmında toplam 13 defa gidiş, 13 defa dönüş (yarım selanik) yaparak patiğimizin bilek kısmını tamamlıyoruz.

Patiğin Kemer Kısmı:
* Kemer kısmını yapmak için misinalı şişlere ihtiyacımız olabilir. Eğer misinalı şiş yoksa normal şişimizle de kemer kısmını yapabiliriz.
* Kemer kısmı için beyaz iplik ile patiğin gövde kısmındaki renk değiştirdiğimiz sırada (renkli iplikle yapılan ilk sırada) her bir ilmeğin içinden ilmek alıcaz. İlmek alma tamamlandığında şişimizde toplam 61 ilmek olması gerekiyor.
* Dönüşü düz örücez. Bundan sonra bir defa gidişi düz ve dönüşü düz örerek ön yüzde iki sıra haroşe yapmış olucaz.
* Sonraki gidişte kenar ilmeğini aldıktan sonraki 13 ilmeği düz örelim. sonraki ilmekten itibaren kesmeye başlayalım. Toplamda (ördüğümüz şişimizde 1 kenar ilmeği+13 ilmek olacak şekilde) 33 ilmeği kestikten sonraki 13 ilmeği ve kenar ilmeğini de düz örelim.
* Dönüşü de düz örelim. Son defa gidişi ve dönüşü düz örerek patiğin sağ kısmına haroşe yapmaya devam edelim. Gidişte keserek kemerin sağ tarafını bitirelim.
* Patiğimizin kemerinin sol tarafının gidişini önceden yapmıştık. Bu sefer dönüşünü yapmak için ipimizi bağlayalım ve dönüşü düz örelim. Aynı sağ taraftaki gibi bir defa daha gidiş dönüş yaparak haroşe örgü yapalım. Son gidişte keserek kemerin sağ tarafını da bitirelim. Kemerin üstünden tığ ile zincir çekerek iplerini oluşturalım.
* Bu şekilde tamamlanan patiğimizi dikerek kullanıma hazır hale getirebiliriz. ancak isteğe bağlı olarak patiğin taban kısmının çevresini ve bilek kısmının tepe çevresini tığ ile geçebiliriz.

Güzel günlerde kullanılması dileğiyle ...

hunerlerimiz.blogspot.com 

3 yorum:

  1. Güzel olmuş, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. hiç bilmediğim bir konu bu,oyüzden daha da hayran oldum :) elinize sağlık

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...